Moldova Nouă în colaps economic şi social!

Moldova Nouă în colaps economic şi social!

Pentru prima dată Torma, primarul localităţii Moldova Nouă, recunoaşte indirect că are nevoie de ajutor pentru salvarea oraşului. Interesant este că el de la începutul mandatului a tot fost ajutat dar fără rezultate notabile la nivel de oraş. PSD a injectat mereu sume uriaşe în detrimentul altor primării, prin diverse rectificări bugetare, bani risipiţi în stânga şi în dreapta fără un management serios şi fara un program de investiţii pe termen lung, program care să poată contribui la susţinerea oraşului.  Astăzi, Moldova Nouă se prăbuşeşte la toate capitolele. După închiderea fabricii de cablaje auto Delphi Pachard, Moldova Nouă se va confrunta cu o alta mare problemă economică- două instituţii bancare importante de pe raza oraşului(doua Banci) şi un IFN îşi închid porţile, fapt care creaza probleme serioase pentru toate persoanele şi firmele care au credite sau conturi deschise la aceste bănci. Cu toate că a moştenit toate proiectele fostului primar Ion Chisăliţa şi multe dintre ele cu finanţare şi executare în mandatul lui, o mare parte dintre  proiectele  care ar fi trebuit să fie deja finalizate sunt abandonate sau întârziate. Spre exemplu, pietruirea drumurilor agricole din satul Măceşti, proiect modificat de trei, patru ori şi nefinalizat nici astăzi de calitatea lucrarilor, ce să mai vorbim.  Amveloparea blocurilor 47, 49, 4, 44, 45, şi 3a, proiecte din mandatul Chisăliţa, începute lucrările în mandatul Lupu cu finalizare în mandatul lui Torma, iar starea lor acum? Cu excepţia blocului 3A , bloc finalizat doar datorita lui Băleanu. Restul, toate sunt părăsite de către constructor, iar de calitate ,,fara comentari,­, lucrări de mântuială. Un alt proiect important marca Ion Chisăliţă, proiect transfrontralier pentru dotarea cu utilaje şi autovehicule a compartimentului „Situaţii de urgenţă”, proiect care a dotat compartimentul cu o maşină de teren şi multe alte autovehicule necesare în caz de situaţii de urgenţă,proiect finalizat si finantat in 2019. În situaţia în care nu se stopează declinul economic şi social, oraşul Moldova Nouă riscă să devină Comună,dupa toti indicatori economici si sociali cam asa stau ,,lucrurile ,,.
În urmă cu câteva zile Torma prin intermediul cotidianului „Express de Banat” cerea ajutorul primarilor din Clisura Dunării.
„Torma consideră că este greu să transforme orașul pe care-l conduce într-o stațiune turistică, fără ajutorul colegilor săi din Clisură, aceștia jucând un rol definitoriu în privința liniilor de finanțare: „Ne dorim să reușim, dar este foarte greu să transformăm și Moldova Nouă într-o stațiune turistică, de interes local. Asta e o chestiune pe care eu aș vrea s-o facem împreună, cu toți primarii din Clisura Dunării, asta pentru a putea avea acces la cât mai multe linii de finanțare în viitorul apropiat”.EXPRESSDEBANAT
Da, are dreptate, toate comunele din Clisura Dunării sunt astăzi repere turistice pe harta turistică a României şi poate doar consilierea lui personală de către Boboescu, Furdui, Radovancovici şi Tismanariu ar putea transforma oraşul Moldova Nouă într-o „Staţiune Turistică”.
Ce spune Eugen Băleanu Presdintele  Partidului Verde  Moldova Noua,de „strigătul de disperare” a lui Torma… „De câte ori citesc sau ascult ce spune Torma ,,mă umplu de prostie”- vorba unui bun prieten. Moldova Nouă, oraş turistic, voi presa… chiar nu vedeţi situaţia din oras, sau numai intărâtaţi liderii politici?” Hai să vedem ce spune Băleanu, Torma, sau alţi lideri locali şi judeteni si gata articolul… Moldova Noua este în colaps- la propriu şi la figurat, punct. Tu vrei „Staţiune turistică” în Moldova Nouă dar ce anume ar putea atrage turişti? O pancartă la intrare în oraş  pe care scrie: „Vizitaţi cel mai mizerabil oraş din România!”- o idee care poate ar aduce turişti. În comparaţie cu ce oferă Coronini, Berzasca, Pojejena, Garnic în materie de turism, Moldova Nouă şi Sicheviţa azi sunt la acelaşi nivel, zero. Problema numărul unu a oraşului este chiar Torma. De când a preluat mandatul de primar, oraşul este în cadere liberă. Unicul primar din România care şi-a preluat mandatul cu conturile pline de bani şi retineti, cu proiecte finanţate sau în curs de derulare şi nu puţine zeci de milioane de euro lăsate în proiecte de Ion Chisăliţă iar astăzi ce avem? O primărie plină de datorii şi un oraş aproape părăsit, distrugerea sistematică a micilor afaceri aflate pe raza oraşului. În loc să protejeze mediul economic local în limitele legalităţii, el îl distruge. O terminat cu oraşul şi acum se muta în Ostrov să dreseze cai sălbatici sau ce vrea să faca? Statutul actual al Insulei Ostrov nu va mai putea fi schimbat niciodată,doar ,,gargara marca Torma,, . Pentru binele comunităţii, cred că ar trebui să rămâna pe muntele Athos cel puţin doi ani, închis în chilie şi meditând în chin şi rugăciune la cât rău a făcut oraşului Moldova Nouă prin politica lui personală, iar demisia să o trimită prin poştă,daca are putina demnitate si doreşte cu adevarat binele acestui oraş!

 

Dana Predut

Zi de zi in ochi tai

 

Related Posts

Leave a Reply