Atenţie, încep raziile! ANAF demarează controale la casele de marcat electronice!

Atenţie, încep raziile! ANAF demarează controale la casele de marcat electronice!

Atenţie, comercianţi! Magazinele şi alte firme care desfăşoară activităţi economice pentru populaţie vor fi supuse, din 15 martie 2019, unei „acţiuni de control tematic” privind respectarea obligaţiei de dotare cu aparate de marcat cu jurnal electronic.
Potrivit unui comunicat transmis sâmbătă de Ministerul Finanţelor, razia va fi făcută de inspectorii Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală, din cadrul ANAF.
Verificările sunt determinate de faptul că cererea de achiziţionare de aparate de marcat cu jurnal electronic a înregistrat un declin accentuat în perioada decembrie-februarie, iar vânzările s-au diminuat drastic.
„În luna februarie comparativ cu luna ianuarie, ritmul de atribuire a seriilor fiscale a scăzut cu circa 30%, iar cel de instalare a aparatelor de marcat cu jurnal electronic a scăzut cu cca 11%. La nivelul majorităţii distribuitorilor autorizaţi şi a unităţilor acreditate pentru comercializare există stocuri de aparate de marcat noi şi nu mai sunt semnalate dificultăţi legate de lipsa capacităţii de instalare a unităţilor de service”, se menţionează în comunicat.

Sancţiunile pentru lipsa noilor aparate de marcat sunt amendă de la 8.000 lei la 10.000 lei, precum şi: (i) confiscarea sumelor nejustificate; (ii) suspendarea activităţii operatorului economic la unitatea de vânzare a bunurilor sau de prestare a serviciilor, până la dotarea cu aparat de marcat electronic fiscal şi prezentarea dovezii de plată a amenzii sau a jumătate din cuantumul acesteia, după caz, organului constatator.

 

Dana Predut

Zi de zi in ochin tai

Related Posts

Leave a Reply