Raport al ORS privind satisfacția pacienților, în spitalele din România.

Raport al ORS privind satisfacția pacienților, în spitalele din România.

Observatorul Român de Sănătate (ORS) a dat astăzi publicității un raport privind condițiile din spitalele din România. Astfel, peste o cincime din pacienţii internaţi s-au declarat nemulţumiţi sau chiar foarte nemulţumiţi de curăţenia din spitale, acelaşi procent declarând că au fost nevoiţi să îşi cumpere medicamente sau alte materiale sanitare din banii proprii în perioada internării în spital.
Aceeaşi sursă a scos la iveală o situație îngrijorătoare privind mita din instituțiile sanitare din țara noastră: 4.798 de pacienţi (aproape 4% dintre respondenți) au recunoscut că li s-au solicitat bani sau atenţii de către personalul medical. Pe de altă parte, acelaşi raport, arată că actul medical în sine a fost apreciat ca fiind satisfăcător şi chiar foarte bun, de 8 pacienţi din 10.

Din păcate, doar 64 de spitale au avut un număr suficient de chestionare completate pentru a obţine rezultate relevante statistic şi au fost incluse în topurile pozitive din acest raport, 277 spitale neavând suficiente chestionare completate.
Studiul ORS a analizat 122.423 de chestionare de satisfacţie completate de pacienţii români, după externare, în perioada decembrie 2016 – ianuarie 2018.
Observatorul Român de Sănătate solicită Ministerului Sănătăţii organizarea unei dezbateri publice la care să participe actorii relevanţi (organizaţii de pacienţi, organizaţii profesionale, manageri de spitale, reprezentanţi MS/CNAS etc.) prin care să se discute opţiunile fezabile pentru stabilirea unui mecanism de recompensare financiară a spitalelor care depăşesc anumite valori ale frecvenţei completării chestionarelor de evaluare a satisfacţiei sau alte dimensiuni ale acestui indicator.
Observatorul Român de Sănătate este o organizaţie non-guvernamentală a cărei misiune este aceea de a contribui la îmbunătăţirea serviciilor de sănătate din România şi estul Europei. Observatorul desfăşoară studii de cercetare privind activitatea acestor servicii, integrând evidenţele disponibile privind teme de interes pentru a informa elaborarea unor politici de sănătate coerente şi eficiente.

 

Related Posts

Leave a Reply