Sfintele sărbători pascale la creștinii ortodocși

Sfintele sărbători pascale la creștinii ortodocși

Sărbătoarea Paștelui este pentru creștinii ortodocși Învierea Domnului, în acest an fiind prăznuită pe data de 8 aprilie.
„Săptămâna Patimilor” comemorează prinderea lui Iisus, crucificarea și moartea Lui. În acestă ultimă săptămână, multe biserici țin slujbe în fiecare seară, slujbe numite „Denie”. De luni până joi se comemorează ultima masă, prinderea și închiderea lui Iisus. Ziua de joi se numește „Joia Mare”. Vineri, numită „Vinerea Mare” se comemorează crucificarea și moartea lui Iisus pe cruce. În acestă zi, se ține „post negru”, adică nu se mănâncă nimic. Deși această sărbătoarea reprezintă pentru toți romanii Învierea Domnului Iisus Hristos, ea se sărbătorește oarecum diferit în regiunile României.
În zona Banatului, cea mai importantă zi este considerată a fi „Joia Mare”. Astfel că, în credința bănățenilor, în această zi un personaj mitologic feminin, numit Joimărița, umblă prin sate și le pedepsea pe fetele care nu îşi terminau de tors lâna, iar pe cele leneșe le lua la ea acasă și le mânca. În prezent, în „Joia Mare” se aprind focurile în cimitire pentru că se crede că în perioada Paștelui se deschide cerul și sufletele morților se întorc în sat. În Vinerea Mare se ține post negru, iar seara se cântă Prohodul Domnului, la Denie. Apoi se înconjoară biserica de trei ori și se trece pe sub Sfântul Epitaf, semn al celor trei zile petrecute în mormânt. Tot în această zi se oprește lucrul, nu se spală, nu se coase, nu se sacrifică păsări sau animale. În unele zone se dă cu tămâie în jurul copacilor și caselor pentru a le feri de dăunători, boli, trăznet și animale sălbatice. Dacă plouă în Vinerea Mare se spune că va fi an mănos. În Vinerea Mare fetele nemăritate fac vrăji de dragoste pentru a fi cerute de nevastă. La micul dejun din prima zi de Paști, se practică tradiția tămâierii bucatelor. Apoi, fiecare mesean primește o linguriță de paști (vin+pâine sfințite). În meniul acestei mese festive se include ciolanul de porc fiert, ouă albe și mâncăruri tradiționale, după acestea se continua masa cu friptura de miel.

Carasanul

Related Posts

Leave a Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.