Legenda Francisc Vaștag, în mijlocul elevilor

Cel mai mare pugilist român a fost astăzi prezent în rândul elevilor din Reșița. Liceul Economic și Școala 9 din urbea Bârzavei au fost astăzi vizitate de cel mai mare nume din sportul românesc, multiplul campion mondial la box, Francisc Vaștag.
Programul național “Campionii României în școală, liceu și universitate” a debutat astăzi la Reșița, cu un “nume greu”. Francisc Vaștag a fost primul mare campion, pus pe listă, pentru a convinge elevii din orașul de la Poalele Semenicului, să intre în sălile de sport.
Francisc Vaștag și-a amintit cu drag de vremurile când a dus România la cele mai importante competiții ale lumii, dar și de momentele unice, când drapelul României a fost sus ridicat, pentru pugilistul Feri Vaștag. Luna noiembrie este una cu semnificație pentru Vaștag. Anul acesta, în ultima lună de toamnă, sunt 20 de ani de când Francisc Vaștag a renunțat la activitate. De-a lungul carierei de sportiv, Vaștag se laudă cu nenumărate titluri de campion național de copii, junori, tineret și seniori, cu 3 titluri de campion mondial și două de european. Boxul a însemnat pentru Vaștag numeroase sacrificii. Francisc Vaștag a stat 12 ani în loturi naționale, însă rezultatele au fost tot timpul pe măsura muncii lui.
„I-am îndrumat să vină în sălile de sport, să facă mișcare. Este foarte important pentru sănătate. Nu știu cât de mult am înțeles, dar mă bucur că am văzut printre ei sportivi care fac și lupte și box la noi la sală. Este o acțiune bună, făcut de minister și cred că ar fi trebuit puțin mai devreme să facem aceste lucruri și “să ne ținem de capul copiilor”, să aducem cât mai mulți la sală. Eu cred că ar fi bine să vorbim și cu părinții, pentru că ei au un cuvânt greu de spus. Trebuie să intre în sala de sport că apoi se îndrăgostesc”, a declarat Francisc Vaștag.
Cei care promovează acțiunea “Campionii României” în județul Caraș – Severin, reprezentanții Direcției Județene pentru Sport și Tineret, au fost și ei mândri să intre pentru prima dată în rândul elevilor cu unul dintre cei mai mari sportivi ai României, Francisc Vaștag.
“Mă bucur că și în județul Caraș – Severin a debutat acest poriect minunat “Campionii României, în școli, licee și universitate”. Din păcate avem doar o singură universitate și vom încerca să acoperim toate secțiile de la această universitate. Mă bucur că marii sportivi ai județului Caraș – Severin și ai Reșiței au dat curs acestei invitații. Mă bucur că Feri și-a rupt din timpul prețios să fie alături de noi. M-aș bucura ca după această întâlnire măcar o parte din acești copii să ne calce sălile de sport, și de ce nu, peste câțiva ani de zile să ne bucurăm, că după acest proiect avem o nouă serie de campioni. Ar fi păcat, pentru că Reșița și județul Caraș – Severin a avut în permanență sportivi de performanță, de la box, gimnastică, lupte, fotbal, iată că acum încercăm să-i readucem în sălile de sport”
Elevii de liceu și în mod special fetele, au auzit prea puțin de românul legendă în boxul românesc. Generația “Facebook” a dovedit încă o dată că tehnologia modernă a cam distrus alte activități. Când a venit rândul liceenilor să pună întrebări, toți au fost fără idei.
“Am auzit puțin de Francisc Vaștag. Știu că a fost un boxeur foarte bun și că a reprezentat România la multe concursuri. Nu mă prea pricep la box. Îmi place sportul, dar fac doar ocazional”, a spus o elevă de liceu.
“Școala 9” a avut cunoștiințe mai bune. Cei mici au fost mult mai interasați de legenda noastră și cei mai mulți dintre ei au avut emoții să fie pentru prima data în preajma unui mare campion.
“Am avut emoții, pentru că niciodată nu am mai întâlnit un campion și mi-a plăcut mult. A venit la noi Francisc Vaștag. Mi-a plăcut.Eu am făcut multe sporturi în viața mea, balet, gimnastică, înot. Este foarte important să practicăm sport pentru că ne ajută cu multe”, a declarat o fetiță de doar 8 ani.
“Am luat autograf de la Feri Vaștag, care este campion mondial de trei ori la box. A fost o mare bucurie să pot să particip la acest eveniment și mă bucur că am reușit să iau și un autograf”, a adăugat alt elev al școlii 9.
Proiectul “Campionii României în școală, liceu și universitate” își propune să aducă în unitățile de învățământ, personalități sportive românești pentru a prezenta importanța sportului și a educației fizice, în dezvoltarea armonioasă și pentru a inspira campionii de mâine.

Related Posts

Leave a Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.