Ia românească, promovată în Centrul Civic din Reșița

Ia românească, promovată în Centrul Civic din Reșița

Centrul Civic din municipiul Reșița a fost luat cu asalt astăzi de cărășeni. De la mic la mare, iubitorii iei românești și ai brâului bănățean s-au reunit în centrul Reșiței, pentru a sărbători cele două simboluri românești.
Ampla manifestare de la Reșița aparține oamenilor de presă, Paula și Vasile Neamțu și anul acesta a ajuns la cea de-a V-a ediție. Sub sloganul “Presa cărășeană promovează ia românească”, de la un an la altul, cei doi soți se bucură de o participare și mai numeroasă a cetățenilor la acțiune, lucru care nu poate decât să-i bucure pe cei doi. Sărbătoarea cu numărul 5, a iei românești și a brâului bănățean a adunat în centrul Reșiței peste 400 de copii, care au venit să se bucure de eveniment. Nu doar reșițenii au jucat brâul bănățean astăzi în urbea Bârzavei. Au jucat brâul în orașul de la poalele Semenicului, îmbrăcați în ii românești cetățeni de toate vârstele din mai multe locuri din Caraș – Severin.
“Suntem la cea de-a V-a ediție a acestei sărbători, ia românească și brâul bănățean. Peste 400 de copii au venit în centrul Reșiței să se bucure de acest eveniment. Anul acesta am fost ajutați și de Consilul Județean și Primăria Reșița. Nu poate decât să ne încânte faptul că avem copii din toate părțile județului care au venit, preț de un ceas să joace brâul în centrul orașului nostru. Prin organizarea acestei acțiuni, urmărim promovarea identității națioanle, ia românească și brâul bănățean, ca o identitate regională. Știm cu toții că brâul bănățean este unul din cele mai frumoase dansuri populare din Banat, și greu, și încercăm în ficare an să adunăm tot mai mulți, în special copii, ca peste 20 de ani toți să știe brâul”, a declarat Vasile Neamțu.
De la acțiunea de astăzi nu putea lipsi primarul municipiului Reșița, Nelu Popa. Edilul șef a jucat și el brâul alături de cetățeni.
“Păi ne ținem de cuvânt, că la bănățean vorba e vorba. Anul acesta suntem mai mulți decât anul trecut, vremea e tot la fel de bună. Lumea a înțeles că tradiția trebuie păstrată. Mă bucur din suflet că sunt mulți copii aici”, a declarat Nelu Popa, primarul municipiului Reșița.
La Reșița au venit îmbrăcați cu ia românească și 60 de persoane din Moldova Nouă și împrejurimi.
“Am venit din Moldova Nouă pentru ia bănățeană. Reprezentăm Tomy Land-ul Suntem peste 60 de persoane,sârbi și suntem prezenți cu dumneavoastră să sărbătorim împreună. Suntem români cu inima de sârbi. Ne place brâul îl știm foarte bine”, a declarat o fată de la Moldova Nouă, venită la Reșița pentru ia românească și brâul bănățean.
Evenimentul intitulat “Presa cărășeană promovează ia românească”a fost și anul acesta un real succes. Organizatorii speră pentru al VI-lea an o prezență și mai numeroasă.

Related Posts

Leave a Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.