Creștinii ortodocși se pregătesc de Rusalii

rusalileSărbătoare populară cu dată mobilă, Rusaliile sau Pogorârea Sfântului Duh este celebrată în acest an de toți creștinii ortodocși pe data de 4 iunie.
Rusaliile, cunoscute și drept Pogorârea (coborârea) Sfântului Duh (Sfântului Spirit), reprezintă o sărbătoare creștină importantă, prăznuită întotdeauna duminica, la 50 de zile după Paști. De Rusalii este comemorată coborârea Sfântului Duh asupra ucenicilor lui Iisus din Nazaret. Potrivit scrierilor Noului Testament acest eveniment a avut loc în ziua Rusaliilor Evreiești (Șavuot), la 50 de zile de la învierea lui Iisus din Nazaret. De aceea sărbătoarea creștină mai poartă denumirea de Cinzecime.
În tradiţia populară, Rusaliile sunt niște ființe fantastice, malefice, asemănătoare ielelor, care umblă prin văzduh începând cu ziua de Strat de Rusalii (miercuri, a 25-a zi după Paști) și provoacă mult rău oamenilor: îi pocesc, îi schimonosesc și îi înnebunesc pe toți cei care nu le respectă zilele. Conform specialiștilor în Etnografie, în vechime, femeile nu lucrau nimic în toate zilele de miercuri care se derulau de la Stratul de Rusalii până la Duminica Mare.

Să auzim de bine!

Cărășanul

Related Posts

Leave a Reply