Proiectul “Mărțișor peste Banat”, popas în Valea Almăjului

Proiectul “Mărțișor peste Banat”, popas în Valea Almăjului

martisor
Localitatea Bănia a primit zilele trecute vizita mai multor școli din județ. Copiii din Bănia și nu numai au preluat ștafeta de la colegii lor din Timiș, pentru a realiza cel mai lung șnur de mărțișor din lume.
Proiectul “Mărțișor peste Banat”, a ajuns în Caraș – Severin. Acțiunea care se dorește a fi una demnă de cartea recordurilor s-a oprit pe Valea Almăjului, acolo unde copiii din Bănia, Lăpușnicu Mare, Dalboșeț, Prigor și Bozovici au pus umărul la treabă pentru a construi cel mai lung șnur de mărțișor din lume și a ajunge în Cartea Recordurilor.
“Am acceptat cu mare bucurie. Este o plăacere să ne aducem aportul la un asemenea proiect. Au fost copii din Bănia, Lăpușnicu Mare, Dalboșeț, Prigor și Bozovici”, a declarat Adrian Popistaș – profesor la Școala Gimnazială Bănia.
Proiectul „Mărţişor peste Banat” a fost inițiat de meşterii populari Rodica Vlădoianu, Adriana Bejan şi Rodica Belea de la Cercul „Mâini îndemânatice”, sub coordonarea etnologului Maria Mândroane, şi are în plan doborârea recordului mondial de fir croșetat făcut pe fus. Cei care se ocupă de acest proiect și-au propus ca firul de mărțișor să fie unul lung de 100 km.
“Această acțiune este bine venită, constructivă chiar. Promovăm tradiția și ne bucurăm că am venit în Valea Almăjului. Copiii duc mai departe munca strămoșilor noștri”, a declarat ptofesoara Elena Borchescu
Proiectul va poposi în zilele următoare la Bocşa, Reşiţa şi pe Clisura Dunării. Specialiştii de la Muzeul Satului din Bucureşti doresc să introducă mărţişorul în patrimoniul imaterial UNESCO.

Related Posts

Leave a Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.