Ilie Cristescu, din Băile Herculane, se apără: „Sunt revoluţionar cu acte în regulă!”

Ilie Cristescu, din Băile Herculane, se apără: „Sunt revoluţionar cu acte în regulă!”

ilie-cristescu

Procurorii Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au efectuat, în urmă cu aproape două săptămâni cercetări într-un dosar penal având ca obiect săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, trafic de influență, cumpărare de influență şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, în privinţa obţinerii certificatelor de revoluţionari. Este vorba de modul în care au fost obţinute titlurile de „Luptător cu rol determinant în Revoluție“, o categorie de revoluționari apărută în urmă cu un an.
Procurorii suspectează faptul că membrii Comisiei de analiză din cadrul SSPR au introdus în categoria luptătorilor cu rol determinant în Revoluția din decembrie 1989 persoane din localităţi în care nu au avut loc lupte! Astfel, prin încălcarea dispozițiilor legale, Comisia a decis includerea orașelor Deva, Buzău, Brăila, Târgoviște și Băile Herculane în categoria localităților în care au fost persoane ucise, rănite sau reținute până la fuga dictatorului, deși în aceste localităţi nu ar fi fost astfel de victime.
Cu prilejul cercetărilor de la mijlocul lunii noiembrie, a.c., au avut loc 21 de percheziţii domiciliare, în cinci judeţe, între care şi Caraş-Severin. Au fost vizate două persoane din Băile Herculane, una dintre acestea fiind prof. univ. dr.  Ilie Cristescu, fostul director al SC Hercules Turist, din Valea Cernei.
Ilie Cristescu a declarat că are probe care să-i susțină calitatea „luptător în revoluţie”. Astfel, o adresă semnată de procurorul militar șef gen. mr. magistrat Dan Voinea şi transmisă lui Ilie Cristescu, ar atesta calitatea sa de revoluţionar.
„Urmare a cererii dvs., vă facem cunoscut că, în urma instrumentării dosarului nostru nr. 97/P/1990, rezultă că, începând cu seara zilei de 21.12.1989 ați fost unul dintre liderii mișcării revoluționare din Băile Herculane. În această calitate, la 22 Decembrie 1989 ați organizat și condus masele de manifestanți spre Primăria din localitate, pe care ați ocupat-o. Totodată, în două rânduri, v-ați adresat mulțimii, îndemnând la continuarea mișcării anticomuniste din Herculane.
La dosar nu există probe care să releve că în perioada Revoluției din Decembrie 1989 ați deținut sau folosit arme de foc.
Din cercetările efectuate până în prezent rezultă că nu ați organizat activități, nu ați instigat și nu ați luptat sub nici o formă împotriva  Revoluției“, scrie în adresa semnată de procurorul militar Dan Voinea, datată, 20.09.2007.
Potrivit legii, titlul de „Luptător cu rol determinant în Revoluție“ s-a acordat acelor persoane care, în perioada 14-22 decembrie 1989, au avut un rol determinant la declanșarea și victoria Revoluției, și-au pus viața în pericol în confruntările cu forțele de represiune, au ocupat și apărat obiectivele de importanță deosebită, care au aparținut regimului totalitar, însă doar în localităţtile în care, în urma acestor acțiuni și confruntări, au rezultat persoane ucise, rănite sau reținute, până la fuga lui Nicolae Ceaușescu.
Astfel, există suspiciunea că titlurile „Luptător cu rol determinant în Revoluție“ obţinute de către persoane din Băile Herulane, unde nu s-au dat niciun fel de lupte, sunt obţinute ilegal. Chiar adresa primită de Cristescu, semnată de Dan Voinea, ar certifica faptul că la Băile Herculane transferul puterii s-a făcut în mod paşnic.
„Luptătorii cu rol determinant în Revoluție” beneficiază de drepturi bănești majorate față de ceilalți revoluționari, ei primind, începând cu data de 1 ianuarie 2015, pe lângă drepturile acordate celorlalte categorii de revoluționari, o indemnizație de gratitudine în valoare de 2020 de lei/lunar.

Lazăr Câmpeanu

 

 

 

 

 

Related Posts

Leave a Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.