Piţărăi în Ajunul Crăciunului

Piţărăi în Ajunul Crăciunului

De cum se face dimineaţă şi cocoşii nici măcar nu s-au trezit, prin satele Banatului Montan, Moş Crăciun este anunţat de piţărăi. De fapt, piţărăii aduc pe uliţele satului magia colindatului ce va porni în seara ajunului.
În gerul aspru şi în dimineața foarte devreme, străzile satelor din Banatul Montan  și Valea Carașului în Clisura Dunării pițărăii vin pe înserat, răsună de zarva pe care o fac copiii.  Conform tradiţiei, în dimineața de Ajunul Crăciunului sau seara de Ajun copiii își iau  straiţa din cui şi pornesc în cete pe străzi. Uliţele răsună de glasul lor, în cor sau pe rând, ei strigă la porţile gospodarilor ,,Piţărăii, piţărăii, pițărăii, pițărăi! Ne dați ori nu ne dați,,. De cum le aud glasurile pe străzi, gospodarii, în general bunici şi bunicuţe, îi primesc pe cei mici în poartă şi după ce primesc binecuvântarea celor mici, îi dăruiesc cu colăceii numiţi piţărăi, mere, nuci, dulciuri şi câte un ban. Colindătorii le primesc cu bucurie, le dau drumul în traistă şi mulţumesc gazdelor pentru daruri urându-le ,,Crăciun și Sărbători fericite!”.
Obiceiul este aşa de vechi încât toată lumea s-a trezit cu el, nu există un început clar, dar toţi sunt siguri că va merge mai departe. Este momentul ca fiecare sătean să-și vadă câteva crâmpeie din viața de copil ca atunci când și ei mergeau la rândul lor cu pițărăii prin sat.

Dana Predut

Related Posts

Leave a Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.