PSD și PNL aruncă cu gaz în Caraș-Severin, mai putin in Clisura Dunarii

PSD și PNL aruncă cu gaz în Caraș-Severin, mai putin in Clisura Dunarii

 

 

Ion Marcel Vela, liderul PNL Caraș-Severin a anunțat în ultima sa conferință de presă că cei de la Consiliul Județean mint atunci când spun că forul județean bagă gazul în localitățile din Caraș-Severin.
Vela spune că, de fapt, Transgaz este cel care a elaborat un plan de extindere a rețelei de gaz și că, grație unui amendament al PNL la Legea Offshore, cheltuielile pentru extinderea rețelei de gaz.
De altfel situația nu este deloc roz, deși posesor de rezerve de gaz natural și cu mai multe exploatări active, România se află pe ultimul loc în Uniunea Europeană la rețeaua de gaze naturale, având doar 35% dintre localități racordate la această rețea.
Nici județul Caraș-Severin nu stă deloc bine la acest capitol, fiind pe locul 29 la nivel național în privința rețelei de gaz, având doar 496 de km de conductă de gaz și un consum de  36 de milioane de mc de gaz, anual. Comparativ cu județele din Banat sau vecinii, doar în Mehedinți e mai rău.
Timișul are 1.671 de km de conductă de gaz iar Aradul 1.265 de kilometrii. Până și Hunedoara stă mai bine, având 846 de km de rețea de gaz!

Ce nu spun politicienii

Politicienii omit să spună, însă, că primii pași trebuie făcuți de autoritățile locale, care trebuie să finanțeze studii de fezabilitate privind introducerea gazului.
Senatorul Marcel Vela a explicat că, potrivit legii, autoritățile locale se pot grupa în Asociații de Dezvoltare Intercomunitară pentru extinderea rețelei și chiar pot să-și înființeze proprii operatori de furnizare a gazului metan (așa cum e Aquacaraș pentru apă/canal spre exemplu).
Dar trebuie spus că ADI-urile respective trebuie să finanțeze din fonduri proprii studiul de fezabilitate pentru extinderea rețelei. Apoi studiul trebuie trimis ANRE pentru avizare și, cu avizul ANRE, la Ministerul Energiei pentru concesionarea serviciului public de furnizare. Abia apoi acest SF ajunge la Transgaz care va începe întocmirea documentației tehnice și apoi extinderea rețelei.
Chiar dacă primăriile fac rost de bani și primesc avizele, Transgaz trebuie să găsească și ea banii de investiții. Ori, în ultimii doi ani, Guvernul nu s-a mulțumit doar cu dividendele încasate de la această societate, ci a luat și dividende suplimentare, lăsând compania, practic, fără bani de investiții!

 

Gaz în tot județul! În tot județul, mai puțin pe Clisură

Oricine știe cum se lucrează cu Statul înțelege că, de fapt, această problemă nu este o situație ușor de pus în practică, fiind nevoie de 5, poate chiar 10 ani, ca el să se transforme în realitate. Asta dacă nu cumva Guvernul se va înțelege cu Comisia Europeană și va reuși să obțină finanțări pentru extinderea rețelei din fonduri europene.
Mai trebuie spus că la extinderea rețelei de gaz trebuie ținut cont de strategia adoptată de Transgaz pentru 2016-2025 pentru județul Caraș-Severin, strategie care prevede o extindere pe Valea Pogănișului plecând de la Reșița și, de pe Valea Pogănișului continuarea pe Valea Carașului, urmând să se oprească la Oravița sau Naidăș.
O altă rețea de extindere este planificată pe Valea Timișului și Valea Cernei, până la Băile Herculane.
Se poate vedea, lesne, că această extindere a rețelei nu ia în calcul de nicio formă tocmai localitățile din Clisura Dunării!
”Eu îmi doresc și o faza a doua a acestei strategii, care să ducă gazul până în Clisura Dunării” a spus Marcel Vela. Cum această ”primă fază” este în strategia de până în 2025, înțelegeți singuri cam pe când ar ajunge gazul la Moldova Nouă sau Berzeasca…

Frant Cristian

Related Posts

Leave a Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.