Proiect legislativ pentru scăderea accizelor la motorină, dar nu pentru toată lumea.

Proiect legislativ pentru scăderea accizelor la motorină, dar nu pentru toată lumea.

Guvernul doreşte scăderea accizelor la motorina utilizată în transporturile cu camioane mai grele de 7,5 tone şi în transporturile de pasageri în microbuze, autobuze şi autocare. În acest sens, Ministerul Finanţelor a publicat ieri, 27 martie 2018, un proiect normativ dedicate acestui demers. Nota de fundamentare a proiectului, prevede, printre altele, că se doreşte menținerea competivității transportului de mărfuri şi de persoane. Astfel, s-au stabilit şi grupele de transportatori, care vor putea beneficia de această scădere a accizei la motorină. Este vorba de cei care efectuează transport rutier de mărfuri în cont propriu sau pentru alte persoane, cu autovehicule sau ansambluri de vehicule articulate destinate exclusiv transportului rutier de mărfuri şi cu o greutate brută maximă autorizată de cel puţin 7,5 tone, precum şi pentru cei care execută transport de persoane, regulat sau ocazional, exclusiv transportul public local de persoane, cu un autovehicul din categoria M2 sau M3.

Nivelul redus se stabileşte prin diminuarea nivelului standard al accizelor prevăzut pentru motorină cu 183,62 lei/1000 litri, respectiv cu 217,31 lei/tonă.

Sumele reprezentând diferenţa dintre nivelul standard şi nivelul redus al accizelor se restituie operatorilor economici licenţiaţi în Uniunea Europeană, iar condiţiile, procedura şi termenele de restituire se stabilesc prin hotărâre a Guvernului.

Măsura se aplică însă, numai pentru motorină, întrucât este carburantul pentru care Directiva 2003/96/CE a Consiliului din 27 octombrie 2003 privind restructurarea cadrului comunitar de impozitare a produselor energetice şi a electricităţii permite acordarea unei reduceri de accize, se mai precizează în Nota de fundamentare înaintată de Ministerul Finanțelor.

Noua măsură are însă şi o condiție esențială: solicitanții să nu înregistreze obligaţii fiscale restante la bugetul general consolidat, de natura celor administrate de ANAF.

Related Posts

Leave a Reply