Babele de martie, o tradiție frumoasă de primăvară!


Babele de martie sunt o tradiție a românilor, care trebuie să-și aleagă o babă între 1 și 9 martie. Ce reprezintă această zi ?! Tradiția spune că, așa cum va fi ziua aleasă, așa o să vă meargă tot anul.
De pe 1 și până în 9 martie fiecare român își va alege “o babă”, adică o zi care va vesti un an întreg. Dacă vremea este frumoasă și soarele strălucește, omului îi va merge bine tot anul, dacă în schimb este întunecat atunci acela nu este un om bun la suflet și este cam supărăcios.Tot în tradiția românească se spune că dacă ninge sau plouă în acea zi, este semn de bogăție.
Pentru alegerea babei o metodă este aceea de a-ți alege o zi oarecare, între 1 și 9 martie, la întâmplare. O altă metodă de a-ți alege baba, este în funcție de ziua de naștere. Dacă ziua se află între 1 și 9 ale oricărei luni, atunci și baba va fi în ziua respectivă. Dacă data nașterii este formată din două cifre, atunci se procedează astfel : dacă cineva este născut pe 23 decembrie, ziua în care îi pică baba se calculează astfel 2 + 3= 5, deci baba este pe 5 martie. Primele zile de martie, mereu schimbătoare sunt ale babelor!

Related Posts

Leave a Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.