“Cupa Unirii” între basarabeni și români, un real succes!

“Cupa Unirii” între basarabeni și români, un real succes!


Fotbaliștii de la AS Progresul Ezeriș, echipă aflată pe primul loc în Liga a V-a de fotbal, din zona Reșița, s-au alăturat studenților de la Universitatea “Eftimie Murgu” din municipiu pentru a marca anul centenarului al marii uniri.
Pe sinteticul din Valea Domanului, Progresul Ezeriș a luptat ieri cu basarabenii în cadrul primei ediții a Cupei Unirii. Basarabeanul Mihail Zaiaț student la UEM Reșița și colegul acestuia, Cristian Alexandru Chitucea, s-au gândit să marcheze Centenarul Unirii printr-o competiție de fotbal. Acțiunea a avut impactul așteptat de studenți, fapt pentru care, fotbaliștii CSM-ului se vor alătura și ei proiectului, în cel mai scurt timp posibil.
“Trebuie să mulțumim Primăriei Reșița, Universității “Eftimie Murgu”, Clubului CSM Școlar Reșița și AJF-ului pentru sprijin. Competiția a pornit de la o idee a mea și a colegului meu basarabean Mihail Zaiaț. Împreună mai făceam activități, el fiind acum îndrumătorul basarabenilor aici la Reșița, la facultatea noastră, și împreună am gândit acest lucru, să ne unim naționalitățile, dacă putem spune așa, într-o competiție, să sărbătorim și să aducem câți mai mulți studenți basarabeni din zonă și cu acest prilej am încercat să aducem un club, dintr-o ligă participantă în Campionatul României. Pe această cale mulțumim și echipei Progresul Ezeriș. Acțiunea a fost un succes total și în două luni am înțeles că și echipa locală va dori să facă alături de noi un joc demonstrativ și aici vom aduce și studenți din Serbia și mai multe naționalități. Vreau să le mulțumesc și eu basarabenilor și sper să-i mai văd cât mai curând cu noi și să fie tot la fel de bine”, a declarat unul dintre organizatorii principali ai evenimentului din Valea Domanului, Cristian Alexandru Chitucea.
Pionul principal în organizarea “Cupei Unirii” a fost chiar basarabeanul Mihail Zaiaț, care a vrut prin această acțiune să arate unirea basarabenilor în România.
“Am vrut în primul rând să subliniem Cupa Centenarului, Cupa Marii Uniri, deci am organizat această manifestație cu colegul meu Cristian Chitucea, cu ajutorul Primăriei Reșița, a Universității Eftimie Murgu din Reșița și am vrut cu acest meci să arătăm că nu doar prin alte activități, ședințe sau altele putem arăta o unire a basarabenilor în România. Aș vrea să le mulțumesc băieților că au avut timp să vină să ne ajute”, a declarat Mihail Zaiaț.
De la eveniment nu a lipisit nici rectorul UEM Reșița, Andrade Bichescu, care laudă și sprijină mereu astfel de acțiuni, venite din partea studenților.
“O inițiativă de apreciat din partea studenților unviersătiții, de a organiza în anul centenarului, un meci de fotbal între absolvenții sau stundeții basarabeni și o echipă de fotbal din liga a V-a de la noi. Iată un mod inedit de a marca centenarul unirii. Sperăm ca aceste acțiuni să nu se oprească aici, iar în viitor să reușim organizarea unor astfel de manifestări cu câți mai mulți români de pretutindeni”, a declarat rectorul UEM Re;o’a, Andrade Bichescu.
Primăria Reșița, care a sprijinit această acțiune, a fost reprezentată ieri de Liliana Dacica, directorul Direcției Generale de Învățământ, Cultură, Tineret, Sport și Culte, din cadrul aparatului de specialitate al Primarului Municipiului Reșița.
“Ne-am bucurat pentru această inițiativă și am susținut-o din primul moment. Este un proiect prin care s-a dorit marcarea anului centenar al Marii Uniri, și desigur care a avut ca scop promovarea relațiilor de colaborare și prietenie între românii de pretutindeni, studenți la UEM Reșița, la Universitatea de Vest Timișoara sau Oradea. Educația fizică și sportul din UEM Reșița are astfel de inițiative și este cunoscută prin activitatea desfășurată în comunitatea locală. Felicit ambele echipe pentru organizarea acestui eveniment și pentru jocul disputat și sperăm ca și pe viitor vor fi astfel de proiecte desfășurate”, a declarat Liliana Dacica.
Partida din Valea Domanului, disputată între basarabeni și liderul Ligii a V-a de fotbal, Progresul Ezeriș, s-a încheiat, așa cum era de așteptat, cu victoria fotbaliștilor înscriși în Campionatul României. Jucătorii din Ezeriș au fost însă blânzi cu basarabenii, ducând scorul doar la 3 – 1 în favorea lor. Scorul este cel mai puțin important, „vedeta” evenimentului fiind scopul acțiunii.

Related Posts

Leave a Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.